27 augustus 2012

27 augustus: De Pyreneën komen in zicht

Miradoux - Marciac: 99 km; totaal 1658 km

Vanmorgen bij het ontbijt met Thérèze, met ondersteuning van haar cd-speler, pelgrimdsliederen gezongen. Vooral het 'Ultreia' moest worden uitgeschreeuwd. Ik had voor haar zichtbaar van de kaas genoten, dus zij gaf mij voor de lunch onderweg wat kaas mee, en ik moest vooral ook voldoende fruit in mijn tas stoppen. Wat een bijzonder mens. En ondertussen vertelde zij alles over haar vader en moeder en haar jeugd in Auch.

Ook vanmorgen was het fris bij het vertrek. Zonder jack ging echt niet. Maar net als gisteren....na enkele beklimmingen moest het jack uit. Bovendien werd het snel echt warm. Ik wil niet zeuren, maar kan natuurlijk wel feiten vermelden. Nu het was vandaag weer 33 graden, een hardblauwe, heldere lucht, met daarin een voluit stralende zon. En in het land waar ik vandaag doorheen fietste was niet veel schaduw; mooi open boerenland; nog meer zonnebloemen dan gisteren; en nog wat meer wijnvelden; ook wel graan; weinig koeien,

Tussen Miradoux en Lectoure zag ik bij dit heldere weer voor het eerst de Pyreneën. En ik heb ze bijna de hele dag gezien. Ik reed richting die bergen. Ze zijn hoog. Ik heb diverse keren geprobeerd foto van landschappen te maken met de Pyreneeën op de achtergrond. Het lijkt wel of die bergen er niet op willen. Ze zijn net de vaag, te ver weg. Maar met het blote oog zijn ze goed te zien.

Niet ver van Miradoux zie ik voor het eerst de Pyreneeën; ik kan ze met het blote oog goed zien; op de foto zie ik ze niet
In Lectoure heb ik de kathedraal bezocht, de kathdraal van St Gervais en St. Protais (13e eeuw). Ik was mét de organist als enige in de kathedraal. En hij speelde...... Ik liet hem merken dat ik het mooi vond. Na een tijdje geluisterd te hebben stond hij ineens naast mij en drukte mij een foto van de kathedraal in handen. Er was ook een soort Jacobuskapel, met niet het allermooiste beeld van de Hl. Jacobus.























 


Ik moest het vandaag gewoon van het fietsen en de landschappen hebben. In de stadjes en dorpen waren nauwelijks of geen hoogtepunten.














Bijzonder was nog wel Castéra-Verduzan, een klein kuuroord met een paar chique hotels en 'badhuizen', die gebouwd zijn over zwavelhoudende heetwaterbronnen. Er was zelfs een casino. Ik heb me als fietser niet op een terrasje met deftige badgasten gewaagd.

Gelukkig was het enige café in Le Brouilh-Monbert nog open. Men was er zeer geïnteresserd in mijn fietstocht. Er kwamen met een zekere regelmaat nederlanders en belgen langs. Natuurlijk werd er ook mijn bidons met koud water gevuld.

En toen.....een paar kilometer verder. Ik was toe aan mijn lunch. Ik stalde mooi mijn vuilniszakken uit en alles wat ik nodig had voor de lunch: brood, kaas van Thérèze, komkommer, tomaat, een yoghurtje, een sapje, een sinaasappel en een banaan. En ik maakte mijn eerste broodje klaar.......en ineens was ik omgeven door drie honden, die blijkbaar ook honger haden. Een grote hond en twee kleintjes. Met name die grote zag er helemaal niet vriendelijk uit. Op mijn 'nederlands'reageerden de honden absoluut niet. Ik kon alleen maar proberen mijn eten te redden en alles weer zo snel mogelijk in mijn tassen te doen. Dat is gelukt. Ik en het eten kwamen er ongeschonden af. Maar eerlijk gezegd was dat wel schrikken.
Een kilometer of vijf verder heb ik toen wel lekker zitten uitblazen en gewoon lekker geluncht. Ik heb er wat meer tijd voor genomen dan anders.
En vandaar redelijk snel doorgetrapt naar Marciac. Een aardig klein stopplaatsje met een redelijk hotel, een groot stadsplein met het Hôtel de Ville, met rondom arcaden. Op dat plein is ook mijn hotel gelegen.
Vlak voor Marciac heb ik nog een landschapsfoto genomen en daarop zijn de Pyreneeën gelukkig wel te zien.



Marciac ligt niet veel verder dan 100 km van de spaanse grens. Ik wil morgen misschien naar mijn laaste franse 'halteplaats' vóór de Pyreneeënoversteek. Maar dan moet het weer wel een beetje meewerken.

Voor wie niet helemaal het overzicht heeft....ik ben nu ruim over de helft.

8 opmerkingen:

  1. dag Johan,in de groet Andree Atlas Miradoux en Marciac gevonden en gezien dat op de kaart de Pyreneën vlakbij zijn .Op de foto meen ik ze te zien.Meer westelijk ben ik wel geweest ,feestelijke herinneringen aan Toulouse .Ga moedig verder met goede ontmoetingen .Iets heel anders : Zaterdagg opent een nieuwe tentoonstelling in de kelder,georganiseerd door Frans Smolders .Onderwerp : erotica ! Gisteren heeft hij hier een aantal keramische erotica gehaald die ik heb gemaakt in de vroege jaren 90 toen ik veel keramiek heb geproduceerd.Ik ben benieuwd wat hij allemaal bij elkaar heeft gekregen .Hij is tevreden met de oogst .Aldus vermaakt men zich op velerlei manieren , maar niet iedereen met zoveel eigen inspanning als jij ! Hartelijke groet van Joop .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Joop,

      Mooi, dat je Miradoux en Marciac gevonden hebt, Ik ben inmiddels een etappe verder en aangekomen in Oloron.Ste Marie, aan de voet van de Pyreneën. Van hieruit zie ik rondom hoge bergen en overmorgen wil ik die bedwingen.
      Maar ik ben tegen een probleem aangelopen; dat moet wel worden opgelost. Ik zal er iets over zeggen in mijn blog.

      Over de door Frans Smolders samen te stellen/samengestelde tentoonstelling in de kelder van de Engelenzang was ik op de hoogte. Terecht, dat ze bij jou wat erotica hebben opgehaald. Ik ben benieuwd waar de keuze op gevallen is.
      Men heeft mij gevraagd op een later moment een kort inleiding\kje over de 'filosofie van de erotica' te houden. Ik heb al wel wat sudiemateriaal verzameld, maar dat niet mee in mijn bagage. Ik hoop jou/jullie daar wel iets leuks over te kunnen vertellen, waarschijnlijk in oktober......bij leven en welzijn.


      groet,

      Johan

      Verwijderen
  2. Het weer moet inderdaad wat meewerken maar helaas staan er voor Etsaut/Urdos en omstreken (t/m donderdag) regen- en onweersbuien op het programma. Vervelend en jammer. Op donderdag is de middagtemperatuur op de Somport een schamele 13 graden. Op woensdag is het er nog 20 graden. In Jaca is het lekker weer. Het lijkt op wat ik meemaakte: regen en mist aan de Franse kant en zon aan de Spaanse kant, al op 1 km na de col. Jaca is een plaats om een dagje extra te blijven en te genieten van het moois dat er te zien is. In Santa Cruz de la Seros (vlakbij Jaca) hebben ze ook heel mooie keramiek. Voor zover ik weet geen erotica, maar mogelijk staat het onder de toonbank.

    Voor de volgers die willen weten hoe het is om de route van Johan te fietsen, kijk op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=NRoF3zs2Saw . Een video van de Jacobsroute staat op: http://www.youtube.com/watch?v=-gcPWrg92JY
    Beide video's zijn heel kort: 11 minuten. Maar geven toch een aardig beeld omdat veel materiaal al fietsend is gemaakt.

    Geniet van de tocht en van de Spaanse tapas de komende dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel San Xacobeo voor je voortdurende aanmooedigingen en goede tips.
      Ik ben vandaag niet helemaal in goede doen in Oloron Ste Marie aangekomen. Ik zal er iets in mijn blog over schrijven. Daarom dat ik nu een extra rustdag in Oloron Ste Marie heb ingepland. Uitrusten en hopen dat de medicijnen werken (zie verder mijn blog.
      De ervaring bij Thérèze in Miradoux was zeer bijzonder. Dank voor je advies in deze!!!
      De ontmoeting met haar vergeet ik mijn leven niet. Heel bijzonder.....
      Ik zal de weerberichten ook nauwgezet volgen. Al mijn eerdere oversteken over grote bergruggen gingen gepaard met veel regen en sneeuw. Ik ben benieuwd wat het dit keer gaat worden.
      Ik wil zeker wat tijd voor jaca uittrekken.

      groet,


      Johan

      Verwijderen
  3. Met veel genoegen je verslag van je overnachting bij Thereze gelezen. Inderdaad een bijzondere vrouw. Met veel hartelijkheid richting 'haar' pelgrims, die overladen worden met kaas en fruit. Haar eenvoudige doch voedzame maaltijden met meloen uit eigen tuin en Flor de Gascogne na. Geweldig.
    Heb uit volle borst Ulteia gezongen: Ultreeee-heeee-jaaaaa, Ultreeee-heeee-jaaaa. Voor degenen die niet weten hoe dat lied klinkt, kijk op:
    http://www.youtube.com/watch?v=0ajZwClBjZk


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, heel bijzonder.
      Dat samen met haar zingen bij het ontbijt....."Ultreee-heee-jaaaa.
      Ik heb haar verteld, dat zij de "plus grande étoile....(zij is gek van sterren...) was van die morgen. Dat vond ze wel mooi gezegd van zo'n 'koude noordeling.
      Een onvergetelijke dame!


      groet,

      Johan

      Verwijderen
  4. beste Johan,
    ik vind het leuk om je reisverslag weer even gezien te hebben. wat goed dat je al bijna bij de pyreneeen bent. en ik hoop dat je straks weer veilig thuis komt.
    groeten van Marijn en Jolanda en van Rene

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Marijn,

    Wat geweldig, dat je mijn tocht volgt.
    Ik heb van Hanneke al veelo gehoord van jullie 'kennismaking in Woerden'.
    Als ik terug ben, hoop ik van jou uitgebreid te horen, wat jue eerst5e indrukken zijn van je toekomstige medebewoners, het toekomstige begeleidingsteam, de toekomstige locatiemanager, enz.
    Ik hoop, dat ik ook nog wat aan je verhuzing naar Woerden kan bijdragen.

    Liefs, en groeten aan Jolanda en René,

    Johan

    BeantwoordenVerwijderen