De eerste ervaringen in Spanje zijn geweldig. Wat zijn de Spanjaarden toch anders dan de Fransen.
Ze lijken veel blijer en optimistischer. In Jaca, maar ook in de dorpjes....je ziet mensen op straat. In Frankrijk kon je door dorpen fietsen en zag je helemaal niemand. En hier in Spanje (nog) geen dorpen zonder een enkele voorziening. Ook in relatief kleine dorpen zijn er meerdere bars/café's/restaurants en de prijsverschillen met Frankrijk zijn gigantisch. Ik heb vandaag al heerlijke koffie gedronken voor € 1,10 en ik tref vandaag een tweede hotel (nog behoorlijk nieuw, zeer goede voorzienigen), dat heel veel goedkoper is dan de hotels, die ik in Frankrijk tegenkwam.
Ik had nog een of meer foto's van bezienswaardigheden in Jaca beloofd. Die belofte wil ik eerst inlossen.
En dan was het vandaag de bedoeling het na de 'bergetappe' van gisteren rustig aan te doen. Ik deed die uitspraak zonder dat ik het routeboek voor het vervolg had bekeken. Want wat was het geval?.......Direct na Jaca volgt weer een halve bergetappe. Je hebt net Jaca verlaten en na 2 kilometer mag je gaan klimmen. Eerst naar de Puerto de Oroel (1080 m) en vervolgens naar het Monasterio San Juan de la Peña (bijna 1300 m). Maar het is genieten. Prachtige berggezichten en -landschappen (ik zag overigens geen sneeuw op de toppen van de bergen). Echt fantastisch.
Jammer dat er niet alleen geklommen moest worden. Het was ook een gevecht tegen een zeer harde, vlagerige, erg koude noord-westenwind. Zelfs met jack was het nog koud (in een café waar ik koffie dronk werd de open haard gestookt!).
Klimmen en harde tegenwind.........omstandigheden om te lijden en af te zien. Maar als je de tijd nam om rond te kijken en te genieten van de prachtige landschappen was het goed te doen. Je moet domweg voor lief nemen, dat het even wat minder hard gaat.
En dan kom je bij dat geweldige klooster van San Juan de la Peña. Dat is echt heel bijzonder. In de 10e eeuw min of meer begonnen in een grot onderin een heel hoge rots. Het zijn kluizenaars geweest, die gesteund door koningen van Navarra het klooster gesticht hebben. Ze zijn er gaan hakken en bouwen. Het is begonnen met een heel kleine kerk en een zeer klein klooster in 920.
In de volgende eeuwen is er bijgebouwd door edelen, die op die manier regelden, dat ze er begraven konden worden (er liggen er inderdaad enkele). Er is ook een gedeelte uit de baroktijd, het zgn barokke Pantheon; daar liggen de koningen van Arágon begraven. Maar geef mij maar het oude romaanse gedeelte van het kooster en met name die prachtige kloosterhof met zijn prachtige zuiltjes met schitterende kapitelen.