2 september 2012

2 september: langs oude koningsstadjes en wijnvelden

Estalla - Najera: 83 km; totaal 2134 km

In de ontbijtzaal van het hotel was ik niet de enige in Camino-outfit. Er waren ook lopers, Fransen; zij lieten hun bagage vervoeren van hotel naar hotel. Ja, zulke arrangementen bestaan ook.
Toen ik vertok was er nog nauwelijks wind. Ja, na zo'n dag als gisteren ga je daar erg op letten.
Ik wilde eerste nog enkele kerken in Estella bekijken en ik wilde ook even op het Plaza de Santiago in Estella geweest zijn. Ik had geluk - het was zondag - dat ik nu de San Miguel in kon. Wat een mooie kerk is dat. Hoog boven de Rio Ega op een rots gebouwd. Van buiten niet indrukwekkend, maar van binnen mooi en met vooral fantastisch mooi beeldhouwwerk in het portaal. En het was er heerlijk stil. Er zat een enkele pastoor te bidden. Op een of andere manier vind ik het prettig om in een zo goed als lege kerk te zijn. Dan kan ik er beter met mijn eigen gedachten zijn en zie ik veel meer.


























































Even buiten Estella heb ik het Monasterio de Irache bezocht en anders dan twee jaar geleden was nu de kerk wel open. Een Meevaller! Mooi!


Ik herinnerde me niet dat er daarna richting Los Arcios zoveel geklommen moest worden. Maar er waren aangename dingen: ik kwam een herder tegen met een hele grote kudde schapen en geiten. De herder kon dat managen met maar twee honden. Knap!


Verder kwam ik een fietsende Spanjaard tegen. Hij sprak zeer goed engels. Hij was in Pamplona gestart en wil ook naar Santiago fietsen. We hebben tot Los Arcos samen gefietst. Daar ging hij lunchen. Daar was ik nog niet aan toe. Bovendien had ik mijn lunch in mijn tas en had ik niet het voornemen in een restaurant te lunchen.























Kort daarna kwam ik een Italiaan op de fiets tegen. Hij ging ook richting Viana. Hij had een 'aanhangkarretje' voor zijn bagage/inclusief tent achter de fiets. Zo'n bagagewagentje is wel iets anders als de vijf tassen die ik heb. Maar hij kon er toch behoorlijk tempo mee draaien. Ook bergop. Hij was wel een stuk jonger dan ik. Maar de conversatie verliep moeizaam. Hij sprak geen frans, duits of engels; en mijn italiaans is nooit iets geworden, omdat Hanneke er zo goed in was.
We zijn dus niet zo lang bij elkaar gebleven.
Opvallend was, dat ik vandaag ook veel meer lopers zag dan de voorgaande dagen..........De Camino lijkt op gang gekomen;..........dat is natuurlijk onzin. De fietsroute en de looproute lopen vandaag kennelijk meer parallel of vormen voor een stuk (na Logrono) daadwerkelijk dezelfde route. (de fietsroute is na Logrono tot bijna Naverrete gelijk aan de looproute).
Ik vond het na die verwaaide dag van gisteren, toen ik ook nauwelijks iemand tegenkwam, wel prettig meer 'onder de Camino-gangers' te zijn.

Viana was erg gezellig. Een mooi, klein stadje(vroeger een vorstendom)  met een aangenaam centrum: het plein voor de Santa Maria; een plein met een aantal terrasjes; nu was het extra feestelijk omdat er heel veel schilders kerk- en stadsgezichten aan het schilderen waren en je kon er hun eerdere werken kopen. Ze hadden 'atelier op straat.




































Ik heb er ook even op een terrasje gezeten en met een engelse loopster gesproken. In het parkje naast de kerk heb ik mijn eenvoudige lunch genoten. Wel ook met sinaasappel en banaan........



Toen op naar Logroño. Waar ik twee jaar geleden vlak voor en ook na Logroño moeite had de route te volgen  en veel tijd verloor met de juiste weg te zoeken, verliep een en ander dit keer moeiteloos. Wel zo leuk. Zou ik dus nu minder moe zijn? Of kan ik de routes van Sweerman alleen maar steeds beter lezen?


In Logroño heb ik mijn fiets tegen de Santa Maria de la Redondra-kathedraal gezet en ben vervolgens gaan wandelen. O.a. naar de 'Office du tourisme', maar helaas pindakaas; dat was op zondagmiddag gesloten. Het zou alleen tussen 17.00 - 19.00 uur open zijn. Via een italiaanse ijswinkel terug naar het plein voor de kathedraal om daar nog even op een terrasje wat te drinken. Daar ontmoette ik ook twee nederlandse loopsters. Ze waren in St Jean-Pied-de-Port (bij Huberta) gestart en 6 weken uitgetrokken. We wisselden met elkaar uit, wat we vanaf de Pyreneeën al aan moois gezien hadden.
Ik liet ze vaf mijn fototoestel zien, wat ik vandaag al aan moois was tegengekomen.




































Na Logroño had ik vandaag misschien wel in Badaran willem komen, maar het hotel was daar 'completo' En daarom ben ik vandaag in Nájera gestopt. Ik verblijf er in een tamelijk eenvoudig Hostal, maar er hoort een aardig goed restaurant bij en ze schenken er geweldige Rioja.

 
Ik ben vandaag door/langs de wijnvelden gefietst. Zowel voor als na Logroño.....veel wijnvelden. Ook de laatste 20 km voor Nájara heel veel wijn. En die wijnvelden worden hier heel anders bijgehouden dan in Frankrijk. Het lijkt wel of ze de wijnstokken een beetje willen laten verwilderen, zodat de vruchten niet verbranden. Er zitten ook veel minder bossen druiven aan een boom als in Frankrijk. Maar het zijn grote bossen en ze zijn inmiddels prachtig blauw. Maar ze hebben nog niet het zoetgehalte, dat ze moeten hebben. Ze zijn nog erg zuur. Maar het is een lust voor het (westlandse) oog om er langs te rijden.

2 opmerkingen:

  1. Hoera Johan ! Al een poos ben ik lid van Guidion ,'n groep IT specialisten die bij je thuis komen of via telefoon je helpen .Ik heb iemand 2 keer hier gehad , hij heeft mijn 54.000 fotos in Dropbox gezet ,daar zijn ze veiliger dan in deze PC .Hij kan ook op afstand mijn PC hanteren .Vorige week meldde ik dat ik weer hulp nodig had en dat ik op jouw blog alleen maar bericht kon sturen als er nog niet iemand eerder was geweest en dat ik de reacties niet kon lezen.Gisteravond was ikaan het printen toen het signaal verscheen dat hij in de PC zat , met een mailtje of hij mocht proberen de problemen op te lossen .Het is heel merkwaardig om reeksen ongewone dingen op je scherm te zien gebeuren .Ik zag iets over fotos waar hij overheen keek , via z'n mobiel heb ik hem daarop opmerkzaam gemaakt .Hij was ruim een uur bezig en meldde dat de PC voor de fotos nog 'n half uur nodig had en of hij dan maar de computer zou uitzetten .Ben ik maar naar bed gegaan.Bij het opstaan meteen het ding aangezet : de fotomappen in orde en zoals je nu ziet kan ik ook je berichten sturen .Je verslagen lees ik met veel plezier , de fotos illustreren de vreugde die je beleeft bij het zien van zoveel moois .Waar je nu bent heb ik geen eigen herinneringen maar zie ik nu stukken kaart waar ik niet eerder met aandacht geweest ben .De bewondering voor je doorzettingsvermogen groeit , zoals bij het lezen van alsmaar harde tegenwind .Ik wens je veel plezier bij het vervolg .
    De opening van de tentoonnstelling trok veel publiek en Frans Smolders heeft er echt iets moois van gemaakt .Dit mailtje is wat lang uitgevallen , maar er moest ook iets worden ingehaald .Hartelijke groet van Joop en Els .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Joop,

    Wat geweldig als je zijn IT-ondersteuner op afstand hebt, iemand die op afstand in jouw computer kan worden, en eventuele problemen daarin kan oplossen.
    Ik heb twee keer zo'n vorm van ondersteuning gekregen, beide keren van Garmin, de producent van mijn fiets GPS. Beide keren losten zij het zich voordoende probleem op.
    Maar die vorm van ondersteuning op afstand is op zich al heel bijzonder.

    Ik ben ondertussen in Fromista, nog zo'n 475 km van de 'eindstreep'. Er is imiddels voortdurend sprake van AHA-Erlebnisse......'ja dat dat heb ik eerder gezien'; zelfs de route komt me op heel veel momenten bekend voor. Dat blijft zo tot Santiago. Maar ik vind het allesbehalve erg. Er is veel te zien en je neemt nu soms meer tijd voor bijzondere details. En dingen die niet zo bijzonder waren kun je nu overslaan.

    Het is voluit Camino: ik eet met een Koreaanse, zit op een ander moment met een arts en apotheker uit Bretagne aan tafel, ontmoet drie Duitse 'schonen' uit Beieren op de fiets; verderop kom ik een engels echtpaar op de fiets tegen, spreek een Canadese vader en zijn zo'n, waarbij de zoon de bagage voor twee draagt, enz.
    Heel boeiend. Soms kom ik een beetje in de rol van de autoriteit terecht, omdat ik immers al een keer eerder in Santiago was. Maar daar staat tegenover, dat ik deze week ook een Duitser ontmoette, die voor de vijfde keer op weg was naar Santiago. Hij hield een (echt) dagboek bij en maakte daarin kleine schetsjes. Het was een prachtig boek. Ik mocht het inzien.

    Ja, de tentoonstelling van Frans zal best mooi zijn. Ik ben benieuwd. Over een dag of zes ben ik in Santiago en kort daarna zal ik weer in Utrecht zijn en ik kom dan zeker ook heel snel naar de kelder.

    Ik begrijp, dat Els weer terug is uit Zwitserland. Ik hoop, dat ze daar een fijne tijd heeft gehad.

    groet,

    Johan

    BeantwoordenVerwijderen