2 juli 2010

1 juli: Santiago de Compostela: rustdag











Vandaag definitief besloten om de terugreis minstens gedeeltelijk per fiets af te leggen. De ergste warmte is hier voorbij. Vanvond werd het zelfs fris. In een T-shirt op een terrasje eten ging maar net.
Ik ben vandaag volop bezig geweest me op de terugreis voor te bereiden. Het heeft me een paar uur gekost hier een nieuw goretex regenjack te kopen. Campingshops en/of sportwinkels hebben hier geen regenjacks,
Er is geen vraag naar. Na veen bragen en zoeken heb ik uiteindelijk in een gespecialiseerde fietswinkel een geod regenjack gevonden. Als het dan gaat regenen, wordt het allemaal minder ernstig dan in de Pyreneeën (op de heenreis). We zullen zien.
Toen ik het nieuwe regenjack had kon ik ook een mooi doosje inpakken om per post naar huis te sturen. Ik ga dus met iets minder gewicht de bergen in dan op de heenreis. Dat geeft wel een lekker gevoel. Ook de kadootjes en souvenirs zijn lekker op de post gedaan. Dat geeft op de terugreis geen extra ongemak (gewicht....en je moet er op letten, enz)

Verder heb ik vandaag weer een vracht kaarten geschreven en al mijn beloften om een kaarsje op te steken ingelost. Ik had gedurende de fietstocht naar Santiago al veel kaarsjes opgestoken, maar vanmiddag heb ik er in de kathedraal nog heel veel aan toegevoegd. Ik heb in de kathedraal voorlopig ook afscheid genomen van Jacobus. Ik heb hem bedankt voor wat de Camino mij tot nu toe heeft opgeleverd en hem gezegd, dat ik misschien nog een keer terugkom.











































Vandaag weer allerlei prettige ontmoetingen in Santiago gehad. Ik heb een tijdje met een Zweedse gesproken. Zij was gisteren gearriveerd en zou vanavond laat met het vliegtuig terug naar Zweden vliegen. Verder ben ik innig omhelsd door een Spaans trio uit Barcelona, die een aantal etappes terug in hetzelfde hostal sliepen en mij op een terrasje herkenden. Voorts heb ik op het eind van de middag een paar biertjes gedronken met een duo uit Houten en Schalkwijk. Daar kwam op enig moment een Amsterdamse bijzitten. Met haar heb ik vanavond gegeten. Allemaal erg aangename ontmoetingen. Allemaal echt Camino. Het zijn ontmoetingen, die je beslist enige tijd bij zullen blijven. Er is een vanzelfsprekend soort verbondenheid en solidariteit, waarin over en weer met een groet openheid wordet gesproken. Natuurlijk woden ervaringen uitgebreid uitgewisseld.







Vanavond alvast mijn tassen grotendeels gepakt. Dat kon niet helemaal, want ik kan in dit hotel morgen niet in mijn feitskleding in de ontbijtzaal verschijnen. Maar voor het goede ontbijt, dat mij te wachten staat, neem ik een extra keer omkleden voor lief.  

1 opmerking:

  1. Hallo Johan,
    Wat goed dat je goed aangekomen bent,en dan ook
    nog een week eerder dat de planning was.
    Uit de verslagen te lezen was het klimmen en
    dalen en de bergen soms ook zwaar met niet altijd mooi weer.
    Op de terug reis wensen we je ook weer veilige
    kilometers,met hopelijk mooi weer.
    Johan,het allerbeste
    Hartelijke groeten,
    Leny en Nico.

    BeantwoordenVerwijderen