- Haarlem - Tours
- Tours - Pyreneeën
- Pyreneeën - Santiago de Compostela.
De St Jacobs fietsroute volgt de oude westelijke pelgrimsroute. Globaal loopt die route vanuit Nederland langs Antwerpen naar het zuiden, over Parijs, Chartres en Tours. Waar mogelijk volgt de fietsroute de oude pelgrimsroute, maar hele stukken van de oude pelgrimsroute zijn natuurlijk onder snel- en/of N-wegen verdwenen of intussen zo druk geworden, dat een fietser zich daarop beter maar niet kan wagen. Ik ga niet door Parijs, maar neem vanaf Compiègne een alternatieve route, die ten westen langs Parijs naar het zuiden loopt.Vanaf Utrecht, waar ik woon, is de afstand naar Tours ongeveer 840 km.
Utrecht - Tours: 840 km
Ik vertrek vanuit Utrecht en zal eerst over LF-routes naar Breda fietsen om daar op de St. Jacobsfietsroute te komen. De afstand Utrecht-Breda is via de gekozen LF-routes ongeveer 100 km. De route loopt via onder meer Nieuwegein, Lexmond, Meerkerk, Arkel, Gorinchem, Woudrichem, Sprang-Capelle, Raamsdonk, Dongen en Oosterhout.
Vanaf Breda ga ik verder naar het zuiden via Meer, Rijckevorsel en Lier naar Mechelen.De derde dag fiets ik ten westen van Brussel langs, via Aalst, Ninove en Geraardsbergen naar Doornik (Tournai). Dat ligt oostelijk van en ongeveer op dezelfde hoogte als Lille. Het ligt ca 300 km van Utrecht.
Vandaar fiets ik westelijk langs Valenciennes naar eerst Cambrai en vervolgens naar St Quentin (414 km). Op de vijfde dag vervolg ik mijn weg langs de Oise naar Noyon (heb ik goede herinneringen aan) en verder naar Compiègne (487 km). Ik overweeg daar een rustdag te nemen. Vanaf Compiègne gaat de route naar het zuidwesten, via Clermont, westelijk langs Parijs. In de buurt van Mantes la Jolie steek ik de Seine over. Dan gaat de route vereder recht naar het zuiden, via Houdan naar Chartres (676 km). Vanaf Chartres fiets ik via Chateaudun (daar heb ik ooit met mijn zoon gekampeerd en een andere keer met mijn dochter gefietst) en Vendôme naar Tours (840 km).In Tours wil ik ook minstens een dag blijven.
Tours - Pyreneeën (Roncesvalles): circa 650 km
Vanaf Tours loopt de route via Chatellerault en Poitiers (ik ga daar zeker het oude Baptisterium van St Jean uit de 4e eeuw bekijken) en Charroux naar Angoulême. Lang geleden kampeerde ik daar met mijn zoon. Ik herinner me de kathedraal van St. Pierre, die daar diep in Frankrijk net als de Dom in Utrecht een protestantse beeldenstorm heeft ondergaan (maar gelukkig prachtig is hersteld). Vanaf Angoulême gaat de route richting Bordeaux. Ik fiets net iets ten oosten van Bordeaux langs. Ik kom wel door St. Emilion. Vlak voorbij St Emilion steek ik de Dordogne over; ga dan verder zuidwaarts naar Cadillac aan de Garonne. Vervolgens "duik" ik Les Landes "in" en fiets via Labouheyre naar Dax. Vanaf Dax wordt het klimmen. Vanaf Dax eerst naar Peyrehorade. Vandaar volg ik de zogenaamde Navarraroute. De laatste stopplaats in Frankrijk wordt St Jean-Pied-de-Port. Vanaf daar wordt er tot aan de Spaanse grens bijna alleen nog maar geklommen, met een laatste steile klim van 16 km (7 à 9 %). Daar zal wel even moeten worden afgezien. Ik heb immers nog nauwelijks klimervaring. Ik herinner me nog heel goed, hoe hard de Nederlandse vrouwenploeg mij een aantal jaren geleden op de Cauberg heel hard voorbij reed. Voor hen waren de heuvels in Zuid Limburg kennelijk een makkie. Voor mij was het ploeteren.
Pyreneeën - Santiago de Compostela: circa 900 km
Ik blijf vanaf Roncesvalles de Navarraroute volgen tot aan Puente la Reina. Tot aan Puenta la Reina is het vanaf de Spaanse grens bijna 70 km overwegend dalen. Alleen in de buurt van Pamplona zijn er wat kortere klimmetjes.Vanaf Puenta la Reina volg ik verder de Comina Frances, een van de twee oude routes in Spanje.Die route loopt via Logrono, Burgos, Sahagùn, Leon, Asturga, Villafranca del Bierzo naar Santiago de Compostela. Het eerste stuk is heuvelachtig (400 - 800 meter) met veel graanvelden, wijngaarden en weiden. Daarna een heel stuk door het verlaten gebied van de Montes de Oca en voorbij Burgos over de glooiende hoogvlakte van Spanje, de Meseta. Voorbij Astorga en Villafranca moet ik een paar keer tot 1300 en 1400 meter klimmen. Dat zijn forse bergen. Richting Santiago wordt het daarna rustig heuvelend.
Terugreis: Santiago de Compostela - St Jean-Pied-de-Port: circa 900 km
De terugweg naar Nederland leg ik maar gedeeltelijk per fiets af. Ik fiets in Spanje over een andere, eveneens zeer mooie, bergachtige route terug tot aan (franse) St. Jean-Pied-de Port in de Pyreneeën. Het eerste gedeelte van de terugweg loopt vanaf Santiago over de zogenaamde Camino Antiqua, over Lugro naar Fonsegrada. Het is behoorlijk klimmen. Na Fonsegrada worden de bergen nog veel hoger: 1200, 1400 en 1450 meter; hier en daar zowel omhoog als omlaag zeer steil. Daar wordt voor gewaarschuwd. Ik blijf lang in bergachtig gebied op een hoogte tussen de 1000 en 1400 meter fietsen. Ik houd er rekening mee, dat ik daar zo nu en dan een flinke trui aan zal moeten, of een paar laagjes en een lange fietsbroek. Wat ik erover gelezen heb, moet de route door dit ruige, zeer dun bevolkte gebied bijzonder mooi zijn. Voorlopig ga ik er maar vanuit, dat al dat klimmen voor mij niet te hoog gegrepen is. Een paar honderd kilometer voor Pamplona zijn de bergen even wat minder hoog. Maar in Pamplona moet ik me weer opmaken voor de klimnaar Roncesvalles in de Pyreneeën. Vanaf Roncesvalles mag ik dan dalen naar St Jean-Pied-de Port. Als het goed is, kan ik vanaf daar met de fietsbus naar Utrecht. Als dat onverhoopt niet mocht lukken neem ik in Dax de trein, met in ieder geval - dat kan niet anders - een overstap in Parijs.
De zwaarste klim is die vanaf St Jean Pied de Port! Begin bij hitte heel vroeg op de morgen. Tip: neem erna een rustdag in Puente la Reina, een mooi dorp. Daarna vallen alle klimmen in Spanje tot aan S. de Compostela mee, want dan heb je inmiddels echte klimbenen. Monique Bedet
BeantwoordenVerwijderenJa, inderdaad. Dat wordt daar fors klimmen.
BeantwoordenVerwijderenVlak voor de Spaanse grens zit een hele steile klim en vanaf Valcarlos naar Roncesvalles is het 16 km klimmen. Het probleem van de klim is daar niet zozeer de hoogte (de pas ligt op 1057 m), maar de lengte. Hitte is niet leuk, maar regen is misschien erger.
Ik laat je tegen die tijd wel weten, hoe het gegaan is.
Groet,
JOhan